Home / Плимата и плима Предвидување

Плимата и плима Предвидување

tony-photoТони Филипс

Професор по математика
Стони Брук Универзитетот

Оригиналното: Tides and Tide Prediction


Салите пристаниште, Нова Шкотска; и Сали пристаниште, шест часа подоцна.
од Гринберг, p.128A


* Општи работи за плимата и плима предвидување (оваа страница).
* Мострите од денешните плима предвидувања од Националниот Океан сервисот и од WWW Плима и тековна Predictor.
* За нивото на водата, бранови и струи (вклучува и некои историјата на плима предвидување) од веб страната на NOAA / НОС.
* Плима Spectra и плима Звуци: Предвидените приливите рекорд за различни пристаништа толкува како музички партитури.
* Песната на плимата и осеката: 3000 часа од Анкона и Венеција, подредени за дувачки инструменти, маримба со Леви Лоренцо.
* Подетални информации за хармонично анализа на плимата и осеката.
* А убаво Калкулус со калкулатори вежба: грундирање / заостанува на плимата и осеката.
* Референци.

Забелешка: Некои од овие информации се појавува во 3-дел колона што напишав во април-јуни 2001 година, за “ Што е ново во математика ” на веб страницата на американската Математичка општество. Дел III од колоната има една прекрасна JAVA анимација на плима предвидувач, поради Бил Casselman.


TIDE предвидување. Луѓето одат во или надвор од пристаништето, или всидреност во близина на брегот, треба да се знае однапред за однесувањето на плима. Плима се должи, пред се повлече на сонцето и месечината на океаните, и ротацијата на земјата, но неговата точна шема во секое посебно место на брегот, зависи многу силно за обликот на крајбрежјето и на профилот на близина морското дно. Значи иако силите кои се движат на плима се целосно разбрани, плимата и осеката во секое едно место, во суштина се невозможно да се пресмета теоретски. Што можеме да направиме е да ги сними на висината на приливот на тоа место во текот на одреден период на време, и да го користите овие мерења за да се предвиди на плимата и осеката во иднина. Тука е типичен плима рекорд: Овој графикон покажува висината на вода над четиринаесет дена.


Оваа бројка покажува дишниот рекорд за две недели (01-14 Јануари, 1884) во Бомбај. Плима беше снимен на цилиндрична лист кој се претвори еднаш на секои 24 часа. Секоја дневна крива е означен со датумот. Некои очигледни карактеристики: вообичаено да има две висока плима и две ниска плима, секој ден; плимата и осеката се околу 50 минути секој ден; во текот на период од две недели постојат значителни варијации во дневниот шема на издигнувања и падови; таму обично е разликата во висина меѓу две последователни високи приливи (на дневни нееднаквост). [Од ГХ Дарвин Енциклопедија Британика статија е, сега се достапни онлајн. Забележете дека во овој графикон, времето се зголемува на левата страна.] Поголема слика.
Време на висока плима се пресметуваат и објавени од страна на Националната Океан сервисот. За тековната примерок, кликнете тука. За целосна анализа на едно место (порта Aransas, Тексас), со еден интересен приливите шема, кликнете овде. На кои се користат денес во САД метод е модификација на методот наречен “ хармонично анализа. “” Всушност, се до 1965 година предвидувањата плима се генерирани од страна на машини по должината на линиите на овој еден


Плима Predicter (Келвин, од спротивната страна на стр. 304).
дизајниран од страна на Келвин (тогаш Сер Вилијам Томсон) во 1873 година, врз основа на предлогна Бошамп кула за собирање неколку тригонометриски функции со независни периоди.Оваа машина е олицетворение на хармоничната метод на предвидување на плимата и осеката.


Тони Филипс
Математика долг SUNY Стони Брук
Тони на math.stonybrook.edu
20 мај 1999 година
линкови обновено 17 март 2013 година
Новиот музички материјал додаде 23 мај 3015
banner