Home / Sigurim programesh

Sigurim programesh

Origjinal: Software

SHËNIM: Kjo faqe nuk është përditësuar ndjeshëm që nga viti 2004.

Ka një bollëk i madh software atje që autorët dhe pronarët e të drejtave autoriale kanë bërë lirisht në dispozicion për përdoruesit. Më tepër se kopjuar përpjekje, unë të përpiqet për të përdorur mjete standarde sa herë që të jetë e mundur. Herë pas here, nuk ka asgjë atje se mjaft i përshtatet faturë. Këtu janë disa oddball mjetet të cilat ju mund të gjeni të vijnë në i dobishëm në qoftë se ju nuk mund të merrni një më të përgjithshme mjet për të bërë punë shpejt dhe në mënyrë efikase.


Kalendari konvertimit

Shumë e NASA-s dhe komerciale satelitore industrisë punon off dita e vitit datat më tepër se muaji/dita datat për renditjes nis, caktimin ndjekja e objekteve, dhe të tjera të misionit të aktiviteteve të planifikimit. Kur të përfshira në mënyrë të drejtpërdrejtë me të planifikimit në një bazë të rregullt, ajo është zakonore për të kryer rreth një “të përjetshme, kalendari”, i cili është një letër të vetme që përmban tabela e konvertimit. Në një anë ka e përbashkët vit tabelën prej 1 deri në 365, dhe në anën tjetër ka të brishtë viti tabelën prej 1 deri në 366. Spreadsheets gatshme të trajtuar këtë lloj të konvertimit.

Ditë të vitit për HP 32SII

Si unë shpesh e gjejnë veten pa një “të përjetshme, kalendari” ose programi spreadsheet, por me tim Hewlett-Packard 32SII programueshëmcalculator, unë shkrova një program për calculator që kryen konvertimit. Programi zbatojë ekuacionet nga libri Astronomike Algoritme nga Jean Meeus. Meeus atributet e përpara konvertimit algoritmi të Detare të SHBA-ve Observatori, dhe të kundërt konvertimit private, korrespondent në Holandë.

Julian ditë numrat në Perl

Në tavolinën e punës e makinës, e cila është përdorur për planifikimin afatgjatë dhe analiza e të dhënave, më të plotë, Julian ditë numri i sistemit të përbashkët në astronomi vjen në handy. Ky skenar Perl ulet në ~/bindhe konverton në mes të french republican data kalendarike dhe Julian ditë duke përdorur numrin tre algoritme të ndryshme. Një algoritëm është i aftë për konvertimin fractional ditë, d.m.th. orë, minuta dhe sekonda, nëse opsionale të përcaktuara në linjën e komandës.

PCLNFSS – LaTeX 2e stil fotografi për PCL fonts

Një grup i stilit dosjet duke përdorur standarde 45 shkallëzuar typefaces në ROM e ndonjë PCL 5e ose më vonë në fund të lartë printer. Kjo paketë duhet të të përdoret me dviljk ose një të ngjashme DVI për PCL dhe shoferi për të gjenerojë PCL nga DVI file që LaTeX prodhon.

Për të bërë lista:

 • Më të mirë të përdoruesit të dokumentacionit.
 • Të gjenerojë *.fd fotografi për T1 encoding. Aktualisht vetëm OT1 encoding është i mbështetur.
 • Të përmirësuar vënia e emrit *.sty paketa për të shmangur goditjet namespace me të tjera të përbashkëta font paketa.
 • Kuptoj nëse e veçantë.harta e file që vjen me teTeX është mjaft të mirë, ose nëse një e veçantë pclfonts.harta dosja duhet të të përfshira me PCLNFSS. Ka disa shembull *.hartafotografi në src/ directory me pjesën tjetër të Karl Berry virtuale font gjenerimin e programeve.
 • Virtual matematikë fonts laPSNFSS.
 • Euro simbol mbështetje.
 • Karakteri matësit dhe kerning tabelat janë të bazuara në vlerat nga tagged font metrike (TFM) fotografi të përfshira në LaserJet 4zhvilluesi i CD-ROM. Shënim: këto nuk janë e njëjta fotografi si TeX font metrike fotografi, e cila gjithashtu do të përdorë TFM extension. Përditësuar matësit dhe kerning tabelat për TrueType ROM fonts të reja në PCL produkteve duhet të jetë në dispozicion nga diku. (Çuditërisht, kerning tabelat nuk janë të përfshira në TrueType files në user CD-ROM që anijet me printera. E kerning tabelat janë në binar shofer diku.) Këto të reja duhet të jetë metrics të përfshira në paketë.

Xcms Burimeve

Disa njerëz kanë nevojë për të saktë ngjyra e riprodhimit të tyre desktop, dhe më të vepruar tyre tregon në uncalibrated RGB mode, osesupozohet-kalibrimit sRGB mode. Një ekran me ngjyra të menaxhimit API ka është ndërtuar në X Window System që X11R5, por dokumentacionin është e shpërndarë në të gjithë X shpërndarjes, dhe shumë rrallë është e përfshirë në XFree86 shpërndarjeve. Software është shumë e vështirë për t’u përdorur pa dokumentacionin e duhur. Për fat të mirë, ka shumë dokumentacionin arkivat në dispozicion. Këtu është një koleksion të ndihmojë të rastit Xcms programues. 

Retro Informatikë

Herë pas here, për një arsye apo një tjetër, ju mund të gjeni të nevojshme apo edhe të këndshme për të punuar me pajisje të vjetra. Si e KishësHamendje duket të jetë e vërtetë, nuk kemi nevojë për të krejtësisht të hedhin larg punët e shkuar, kur ne të merrni një makinë të re.


Instituti për të Avancuara të Studimit 40 bit arkitektura

Në vitin 1945, ndërsa në bashkëpunim me Eckert dhe Mauchly në Moore Shkollë Elektrike Inxhinieri në Universitetin e Pensilvanisë, von Neumann shkroi Parë hartimin e një raporti mbi EDVAC. Ky dokument përshkruan logjike strukturën e një 32-bit, bit-serial arkitekturë, dhe përcaktuan koncepti i ruajtur program elektronike kompjuter. Një vit më vonë në 1946, Burks dhe Goldstine, të cilët kishin lëvizur kohët e fundit në Institutin për të Avancuara të Studimit të bashkohen von Neumann kompjuterin e përpjekje, të botuar Paraprake diskutim i dizajnit logjik i një elektronike informatikë instrumenti me von Neumann si tretë të autorit. Kjo Burks, Goldstine, dhe von Neumann raport përshkruhet një 40-bit, pak-paralele asynchronous arkitekturës. Më moderne e kompjuterëve zbriti nga kjo dytë raport. Dizajni është i njohur si Princeton ose IAS arkitekturës, për të dalluar atë nga Harvard arkitektura e Aiken e Mark unë. von Neumann mbledhur një ekip në IAS për të ndërtuar makina theksohet në raport. Raportet e progresit të IAS Elektronike Kompjuteri Projektit qenë gjerësisht e shpërndarë, duke rezultuar nëndërtimi dhe instalimi i të ngjashme makina në gjashtë të tjera institucionet: Argonne National Laboratory (AVIDAC), Oak Ridge NationalLaboratori (ORACLE), Los Alamos National Laboratory (MANIAK), Universiteti i Illinois (ILLIAC), Balistike Hulumtimet Laboratorike nëAberdeen (ORDVAC), dhe i RAND Corporation (JOHNNIAC) [JOHNNIAC është aktualisht në ekspozitë në Kompjuterin e Muzeut Historiknë Mountain View, Kaliforni]. ORDVAC dhe ILLIAC janë ndërtuar në Universiteti i Illinois, dhe pastaj ORDVAC ishte dërguar në Aberdin Provon Tokë. ORACLE dhe AVIDAC janë ndërtuar në Argonne, dhe pastaj ORACLE ishte dërguar në Oak Ridge.

Një ndryshim i habitshëm në mes 1946 Burks, Goldstine, dhe von Neumann raport dhe arkitekturës moderne është mungesa e doracakëve e makinës kodi, ose udhëzim layout. Sot, arkitektura e re janë simuluar në makinat ekzistuese, pra, udhëzimi është vendosur finalizohet dhe të dokumentuara përpara hardware fillimit të implementimit. E Elektronike Kompjuterin e ekipit të Projektit në IAS nuk e kanë një makinë në e cila për të simuluar tyre propozuar arkitekturës. Aktuale udhëzimi vendosni u finalizua gjatë zbatimit. E IAS makinëshkoi on line në vitin 1952. Të paqarta përshkrime të zbatohet udhëzimi të vendosur të botuara në të hapur letërsisë nga Estrin gjatë makinë e vitit të parë të funksionimit. Në vitin 1954, Goldstine, Pomerene dhe Smith të botuar Final raporti i progresit mbi fizike realizimin e një elektronike informatikë instrument, që listat udhëzimi i vendosur të zbatohet në IAS makinë.

Si aktuale udhëzim encoding nuk ishte lëshuar deri tetë vite pas origjinal raport, çdo zbatimin e IAS 40 bit arkitektura e kishte një të veçantë dhe të papajtueshme udhëzim të vendosur. Lidhjet më poshtë çojë në dokumente të cilat përmbajnë udhëzimin vendosur encoding për secilën mënyrë të veçantë zbatimin e arkitekturës.

 • IAS
 • ILLIAC
 • JOHNNIAC
 • MANIAK (Shenim: Los Alamos kufizon elektronike qasje të caktuar të qeverisë agjencitë. URL do të punojë në qoftë se agjencia është në faqen e tyre të miratuara lista. Nëse kjo URL dështon për ju, kopje në letër të technical report LA-1725 “MANIAK” është në dispozicion në bibliotekën koleksionet e Pps. e Çikagos, Pps. e Pensilvanisë, dhe e Linda Sallën e Bibliotekës së Shkencës Dhe Teknologjisë në Kansas City.)
 • ORDVAC

Burime të tjera për 40 pak IAS arkitekturës makinave përfshijnë:


Disassembler për IBM-704

E IBM-së 704 ishte e para komerciale në dispozicion shkencore kompjuter me një hardware lundrues pikë njësia aritmetike dhe vendosur standarde për shkencore programimit në 1950. Ajo që mbetet interesante sot për disa arsye, së pari, e saj të vazhdueshme ndikim në programimit strukturës gjuhësore, dhe e dyta, përdoruesit e saj komunitetit dhe programimit mjetet e zhvilluar dhe shpërndarë nga kjo bashkësi.

MAKINË dhe CDR assembler subroutines janë të famshme shembuj nga Lisp historia. Për listën e këtyre dy subroutines, të shihni të Shkruardhe Debugging Programet nga Steve Rasëll (MIT AI Lab Memo QËLLIMI-6). Fortran u zhvillua si shkencor gjuhë programimi për 704, dhe shumë të kufijve të caktuar në formë të kodit burim të dhëna format janë për shkak të veçantitë e 704 arkitekturës. 36 pak fjalë makinë mund të ngarkesës dy binare fjalë nga një kartë puch karta rresht në memorie, e cila përgjigjej për të parë 72 shtyllat e një standard 80 kolona rresht. Nga 704 përdorur 6 pak BCD encoding karakter, me 6 shkronjave të një fjale. Si makinë ishte fjala drejtuar, nuk karakter të drejtuar, ajo kishte kuptim për të kufizuar etiketat dhe të ndryshueshme emrat 6 karaktere. Prandaj etiketa dhe vazhdimin e karakterit të bërë deri e parë nga 6 shtylla të një input kartë, dhe të ndryshueshme emrat ishin të kufizuara 6 karaktere. Nga 704 tre indeksi i regjistrave të gjendjes dhe mungesa eindirekte trajtimin e bërë shumëdimensionale vargjeve dominuese e të dhënave struktura.

Nga 704 rezultuar në radhë të parë kompjuterin e përdoruesit grupi, të NDARË, formohen në jug të Kalifornisë ajrore industrisë (moderne mishërimi). Të NDARË anëtarët zhvilluar përbashkët në asembler, të NDARË kuvendi program ose PSA, për shkëmbimin e subroutines dhe të programit të bibliotekave. Sasi të mëdha të Të NDARË software ende ekzistojnë në makinë formë të lexueshme të të falë Paul Pierce e zell. E parë me kaseta në pjesën codebase, të përbërë nga assembler dhe biblioteka subroutines daton nga 1955-1957, ndoshta përfaqësojnë më të vjetër makinë-lexueshëm, komunitetit të zhvilluara të programimit të sistemit në ekzistenca. IBM-së komerciale shkencore assembler (Fortran II Kuvendit Programi, ose FAP) ishte modeluar pas PSA.

IBM-së vazhdim shkencore sistemet kompjuterike, tub logjika 709 dhe të veçante logjika 7030 (SHTRIRJE), 7090 dhe 7094, kryesisht mbahen binare përputhshmëria me 704. SHARE shkoi në për të hartuar një të tërë sistem operativ për IBM 709 (të NDARË Sistemin Operativ, i shkurtuar SOS) [Shell, D. L., et al. Pjesa 709 Të Sistemit. (gjashtë letrat). Gazeta e ACM, Vol. 6, Nr 2, 1959, f. 123-155]. Për Sistemin/360, IBM-ja më në fund e theu hardware compatibility dhe shkoi me një rivalitet zgjidhje për vjetër shkencore të aplikacioneve.

Pjesa e programeve janë të shpërndara kryesisht në BCD burimi formë, por disa nga rutina janë në kolonë format binar. E disassembler do të konvertohet 160 bytes standard të tekstit, të përfaqësuar një kolonë binare karta e imazhit, në të njeriut-lexueshëm formë. E disassembler parë printime një ASCII përfaqësimit të çarat në kartë, e ndjekur nga binary disassembly.

Të lidhura lidhje:


Atlas – një 1103A emulator për sisteme UNIX

Atlasi është një emulator për Univac Shkencore 1103A. Përveç kësaj për të zbatimin e të gjitha 41 udhëzimet bazë të CPU, duke përfshirë përsëriteni (RPjnw), Atlas edhe simulon e programit të ndërpresë funksion. E emulator shkon si një interaktive, command line program dhe interpreton binary 1103A makinë kodit të ruajtura në simuluar core/daulle e kujtesës. Objektet e ofruara nga rivalitet të përfshijë drejtpërdrejtë në hyrjen e makinës kodi në octal formë, pikat e ndalimit, disassembly, dhe manual hap debugging. Simuluar input/output pajisje të përfshijë një letër shirit reader, një letër shirit grusht dhe elektronike makinë shkrimi.

E emulator është shkruar në C dhe duhet të jetë portative për një numër të madh e UNIX e sistemeve. Ajo kërkon një përpilues që mbështet të dy C99 zgjerime të C89 standard: 64 bit numrat e plotë (unsigned gjatë, e gjatë) dhe C++ -style komente (//). E emulator aktualisht shkon në Linux (gcc apo Intel cc për QTTB-32), SunOS (Dielli cc ose kalimit të gcc-së për SPARC), dhe Darvini (gcc për PowerPC).


THEMELORE detokenizers për HP Seri 80 dhe Integrale personale kompjuterat

Një anëtar nderi i departamentit fakulteti erdhi rreth një ditë me 3.5″ floppy disk të plotë BAZË të programeve nga Hewlett-Packard Integrale Personale Kompjuter. 1985 është pjesë Integrale PC është i fundit në një linjë personale kompjuterë të prodhuar nga Corvallis, Oregon ndarjen e HP e cila ishte më të famshme për zhvillimin e dorës mbajtur programueshëm calculatorprodukteve nga mesi 1970 në mesin e viteve 1990. Më herët Seri 80 desktop workstations, rreth 1980-83, përdoret me porosi HP 8-bit microcontrollers fillimisht projektuar për calculator tregut të, dhe booted direkt në një BAZË përkthyesi nëpërmjet ROM si e bëri shumë të 8-bit kompjutera nga ajo periudhë. E Integrale PC përdorur 16-bit Motorola 68000 dhe booted në UNIX (HP-UX 5.x) nga një vend shumë i madh 512k ROM. Teknike paketë BAZË për e IPC është projektuar të jetë burim i përputhshëm me Seri 80 THEMELORE.

Integrale formatuar PC 77 cilindra në një disk. Unë kam qenë në gjendje për të përdorni një standard floppy drive në një PC running Red Hat Linux, setfdprm(8), dhe në vijim /etc/fdprm hyrje dd floppy për një disk imazh.

# HP Integrale Kompjuter Personal
hpipc 1386 9 2 77 0 0x2A 0x02 0xDF 0x50

Disk image brez:

setfdprm /dev/fd0 hpipc
dd bs=9k numërimin=77, nëse=/dev/fd0 e=disk.img

Një herë në formën e një disk image, Peter Johnson IPC shërbimet të përmbledhura në një HP 9000/782 (C240) PA-RISC workstation drejtimin Debian Linux janë përdorur për nxjerrjen fotografi individuale nga Integrale PC hierarkike të sistemit file. Çdo të mëdha endian makinë do të kishte punuar me Pjetrin e shërbimeve komunale, të cilat fillimisht ishin zhvilluar në SPARC drejtimin Solaris.

Si me shumicën e microcomputer THEMELORE përkthyes nga 1980, Integrale PC Teknike THEMELORE mund të RUANI programet në ASCII burimi formë, ose DYQAN e tyre në të brendshme binare tokenized formatin e përdorur nga përkthyesi. E mbi 130 programeve në disk,vetëm dy ishin të SHPËTUARd si ASCII. E ngarkimit shpejtësia dhe compactness e binare tokenized format e bëri atë zgjedhje logjike për qëllime arkivore.

Të dy programet në disk janë arkivuar në të dy ASCII dhe binary tokenized format. Duke përdorur këto dy programe, dhe një përshkrim tëorigjinal i HP-85 THEMELORE format [N. A. Mullinj, H. C. Rasëll, K. R. Henscheid, “të Zgjeruara THEMELORE të Gjuhës për një Personale Kompjuteri,” Hewlett-Packard Journal, Vol. 31, Datë 7 Korrik 1980, fq. 26]. në vijim detokenizers ishin shkruar.

Këto THEMELORE përkthyesit përdorur një kundërt polak simbol (RPN) sintaksa personave për çdo linjë në skedarin burimor. E detokenizedprodhimi është paraqitur në një fjalëshumë RPN me një shenjë për pajtim, në vend që të se në infix simbol shumta me argumentet për rresht. E opcodes ndryshuar si BAZË përkthyes pësoi recension dhe bartjen e të çdo makinë të re, kështu që opcodes po shfaqet në një version tëdetokenizer nuk domosdoshmërisht të paraqitet në versionet e tjera. Si natyra e programet në dispozicion në disk ishte matematikore sesa I/Olidhura me të, shumë I/O opcodes nuk janë të njohura. E detokenizers janë larg të plotë, por të mjaftueshme të prodhimit të jetë në gjendje për të lexuar kodi dhe komentet, dhe portin e programeve të infix simbol gjuhë në një platformë moderne.

Më të reja liron i përkthyesit për më vonë model makinat janë jo të aftë për të lexuar tokenized binare format nga modelet e mëparshme. Kodi migrimit metodë e mbështetur nga HP ishte përmes ASCII RUAJs dhe të MERRNIs.


Butë font converter për VT200 seri terminalet

Im i vetëm në shtëpi kompjuterike, pajisje për më shumë se një dekadë ishte një Dixhitale Pajisje Korporatës VT220 të përputhshme terminal (një GraphOn 230) të bashkangjitur me një modem. Si 8-bit karakterit përcakton hyri në përdorim në mesin e 1990, hardware terminal filluar treguar kufizimet e saj. Kjo Perl programi konverton një standard 6×10 X Window System font në Bitmap Shpërndarja Format (BDF) deri në DHJETOR sixel grafika dhe shkarkimet e sipërme të faqes për të terminalit. Terminali pastaj mund të përdoret me ndonjë të standardi ISO latine 8-bit karakter të vendos.

banner