Home / Низ лавиринти за математика

Низ лавиринти за математика

tony-photoТони Филипс

Професор по математика
Стони Брук Универзитетот

Оригиналното:
Through Mazes to Mathematics


Ова крајот на 12 век ракопис лавиринт (13cm дијаметар) е во Bayerische Staatsbibliothek во Минхен (CLM. 14731, Фол 82 с.). Текстот погоре лавиринтот чита cum MINOTHAURO PUGNAT THESEUS [in] LABORINTO. = Тезеј бори со Минотаурот во лавиринтот.


Кликнете за поголема слика.
Дизајн на лавиринт е јасно за цел да биде на 12-ниво едноставен, наизменични, транзит лавиринт со ниво секвенца0 3 2 1 4 7 6 5 8 11 10 9 12, заедничка лавиринт во средновековни ракописи, но 11-ниво беше превземен од страна сликата центар (траги од него се уште се видливи);Ниво 8 се доведе директно до центарот;нивоата на 9 и 10 сега се отсечени од остатокот од патот, и им се приклучија одделно до центарот.Тополошката значењето на лавиринт е жртвуван на визуелното влијание на составот.


Се вратат Почетна страна на Тони


Тони Филипс
Математика долг SUNY Стони Брук
Тони на math.stonybrook.edu
7 Мај 2015
banner