Home / E Julian dhe Gregorian Kalendarët (nga Peter Meyer)

E Julian dhe Gregorian Kalendarët (nga Peter Meyer)

Origjinal: The Julian and Gregorian Calendars

 1. E Kalendarit Julian
 2. E Gregorian Reforma
 3. Miratimi i Gregorian Kalendari
 4. Astronomike Vit Numëron
 5. E Proleptic Julian dhe Gregorian Kalendarët
 6. Variacionet në Tropikale Vit
 7. Saktësinë e Gregorian dhe Ortodokse Kalendarët
 8. E vërtetë Gjatësi të Tropikale Vit

 


1. E Kalendarit Julian

Për shumë institucioneve Evropiane, ne mund ta falënderojmë Romakët (për të mirë apo për të keq, edhe pse edhe ata e kishin paraardhësit e tyre me Grekët, Egjiptasit dhe Babilonasit). Kështu, me kalendari diellor aktualisht në përdorim të gjerë.

të qytetit” (i Romës, ku më shumë e karakterit të botës moderne i kishin fillimet e saj). Sikur kjo të vjetër kalendarike mbeti në përdorim, 1996-01-14 do të kishte qenë Dita e Vitit të Ri në viti 2749 një.u.c. IS0 8601 format.)

Pas tij pushtimin e Egjiptit në 48 B. C. Jul Cezari konsultuar me Alexandrian astronomi Sosigenes për kalendarin e reformës (që nga një.u.c. kalendari pastaj e përdorur nga Romakët ishte krejtësisht e pamjaftueshme për nevojat e reja të perandorisë, të cilat Cezari ishte në pozitë për të urdhëruar, shkurtimisht si doli). Kalendari i cili Jul Cezari i miratuar në vitin 709 një.u.c. (atë që ne tani e quajmë 46 B. C.) ishte identike me Alexandrian Aristarchus’ kalendarin e 239 B. C., dhe përbëhej nga një vit diellor e dymbëdhjetë muaj dhe 365 ditë me një ditë shtesë çdo i katërti vit.Është e paqartë se ku apo si Aristarchus ardhur në këtë kalendar, por mund të spekulojnë se Babilonase shkencës ishte i përfshirë.

Si ne mund të lexoni në artikull të shkëlqyer, “Perëndimor Kalendarin dhe Kalendarin e Reformave”, në Encyclopedia Brittanica, Sosigenes vendosur që vitin e njohur në kohët moderne si 46 B. C. duhet të ketë dy intercalations. E para ishte zakonore të intercalation e 23 ditë pas 23 shkurt, i dyti, “për të sjellë kalendarin në hap me ekuinokseve, është arritur duke futur dy muaj shtesë në mes të fund të nëntorit dhe në fillim të dhjetorit. Kjo futje arriti në një shtesë e 67 ditë, duke e bërë gjatë një viti jo më pak se 445 ditë dhe duke shkaktuar në fillim të Marsit, 45 B. C.në Romake republikane kalendar, të bjerë në atë që quhet ende në 1 janar të Kalendarit Julian.”

Sipas Kevin Tobin Jul Cezari donte për të filluar viti në ekuinoksit të pranverës, apo solsticin e dimrit, por Senatit, të cilat tradicionalisht mori detyrën më 1 janar, fillimi i Romake civile vit kalendarik, të kërkuar për të mbajtur 1 janar fillimin e vitit, dhe Cezarit dhënë në kompromisit politik.

Romake data-roja fillimisht keqkuptuar Cezarit udhëzimet lidhur me kalendarin e ri (sipas Macrobius), dhe gabimisht e mori çdo vit të tretë, më tepër se çdo i katërti vit të jetë një vit të brishtë. Ka disa mosmarrëveshjeve për tamam cili vite nga 43 B. C. deri në 8 A. D. në të vërtetë ishin të brishtë vjet, por një rindërtim i cili ështënë përputhje me provat në dispozicion që çdo vit të tretë pas 43 B. C. (d.m.th. 40 B. C., 37 B. C., etj.) ishte një vit të brishtë, deri më 10 B. C., pas të cilit, sipas kësaj hipoteze, Augustus Cezarit (Jul Cezari e pasardhës) i pezulluar brishtë vjet, duke i rivendosur ata me kërcim vit e 4 A. D.

Një tjetër burim i pasigurisë së saktë takim e ditë në këtë kohë vjen nga ndryshimet e bëra nga Augustus të gjatesite e muajve. Sipas disa llogarive, fillimisht në muajin shkurt kishte 29 ditë dhe në të brishtë viteve 30 ditë (ndryshe nga 28 dhe 29 tani). Ajo ka humbur një ditë, për shkak se në disa pika e pestë dhe gjashtë muaj i vjetër Romak kalendari u riemërua si Julius dhe Augustus respektivisht, në nder të tyre eponyms, dhe numri i ditëve në gusht, më parë 30, tani u bë 31 (i njëjtë me numrin e ditëve në korrik), në mënyrë që Augustus Cezarit nuk do të konsiderohen si inferiore të Jul Cezarit. E ditë shtesë të nevojshme për të gushtit u mor nga fundi i shkurtit. Megjithatë ende nuk ka një siguri në lidhje me këto çështje, kështu që të gjitha datat e para A. D. 4, kur Kalendarit Julian në fund të stabilizuar, janë të pasigurt.

Më pas e Kalendarit Julian, u bë e përhapur si rezultat i përdorimit të tij në të gjithë Perandorinë Romake dhe më vonë të ndryshme nga kisha e Krishterë, e cila trashëguar shumë nga institucionet e Romake botë.

Sistemi i numërimit të viteve A. D. (për “Anno Domini”) u krijua rreth vitit 527 A. D. duke Romake abbot Dionysius Exiguus, të cilët vlerësohet se Mishërimi i Jezusit kishte ndodhur më 25 Mars në vitin 754 një.u.c., me lindjen e tij që ndodhin nëntë muaj më vonë. Kështu, në vitin 754 një.u.c. ishte caktuar nga ai si viti 1 A. D. në përgjithësi është menduar se tij llogaritja e kohës së kësaj ngjarje ishte jashtë nga një disa vjet (dhe ka edhe paqartësi lidhur me atë nëse ai e identifikoi 1 A. D. me 754 një.u.c. ose 753 një.u.c.).

Pyetja ka qenë e ngritur si për të nëse e parë të Krishterë të mijëvjeçarit duhet të numëruar nga 1 A. D. ose nga vit paraprak. Sipas Dionysius e Mishërimi ka ndodhur më 25 Mars të vitit paraprak 1 A. D. (me lindjen e Jezusit ndodhin nëntë muaj më vonë më 25 dhjetor), kështu që është e arsyeshme për të lidhur atë vit, më tepër se 1 A. D., si viti i parë i Epokës së Krishterë. Në këtë rast 1 A. D. është në vitin e dytë, dhe 999 A. D. është 1000th vit të parë të Krishterë të mijëvjeçarit, duke lënë të kuptohet se vitit 1999 A. D. është përfundimtare të vitit të dytë të Të krishterë të mijëvjeçarit dhe 2000 A. D. vitit të parë e të tretë.

2. E Gregorian Reforma

Gjatësia mesatare e një vit në Kalendarin Julian është 365.25 ditë (një ditë shtesë duke u shtuar çdo katër vjet). Kjo është shumë e ndryshme nga “të vërtetë” gjatësia e vit diellor. Megjithatë, nuk është e pasigurisë në mesin e astronomëve si për atë që gjatësia e vit diellor me të vërtetë është (shih Simon Cassidy është Gabim në Deklaratë Tropikale Vit). Kryesore konkurruese të vlerave të duket të jetë “do të thotë tropikale vit” e 365.2422 dite (“do të thotë ditë diellore”) dhe “vernal equinox vit” e 365.2424 ditë. Dallimi i gjatësisë i Julian vit kalendarik nga gjatësia e vërtetë vit diellor është kështu 0.0078 ditë (11.23 minuta) në ish-rast dhe 0.0076 ditë (10.94 minuta) në rastin e fundit.

Inter GravissimasNejse, ky gabim grumbullohet në mënyrë që pas rreth 131 vite kalendari është për të sinkronizuar me ekuinokseve dhe solstices nga një ditë. Kështu si e shekujve të kaluar Kalendari Julian u bë gjithnjë e më tepër të pasakta në lidhje me stinët. Kjo ishte veçanërisht shqetësuese për të Kishës Katolike Romake, sepse kjo ka ndikuar në përcaktimin e datës së Pashkëve, e cila, nga ana e Shekullit të 16-të, ishte në rrugën e mbarë për të shkarë në verë.

Papa Pali III rekrutuar disa astronomë, kryesisht e Jezuit Christopher Clavius (1537-1612), për të dalë me një zgjidhje. Ata ndërtuar mbi kalendarin e reformës propozimet nga astronomi dhe doktori Luixhi Lilio (d. 1576). Kur Papa Gregori XIII u zgjodh ai e gjeti të ndryshme të propozimeve për kalendarin e reformave të para tij, dhe vendosi në të mirë të të Clavius. Në 1582-02-24 ai lëshoi një papnore bull, Inter Gravissimas, përcaktimin e asaj çfarë është tani quhet Gregorian Kalendarin e reformës. (Tekstin e plotë mund të lexoni në të dy latine origjinal dhe përkthimi frëngjisht nga Rudolphe Audette, dhe nënjë përkthim në anglisht, kohët e fundit e bërë nga Bill Spencer.)

E Gregorian reformave përbëhej nga veprimet e mëposhtme:

 • Dhjetë ditë ishin të hiqen nga kalendari, dhe ajo kishte vendosur që të nesërmen (e enjte) 4 tetor 1582 (e cila është 5 tetor 1582, në kalendarit të vjetër) andej do të jetë e njohur si (e premte) 15 tetor 1582.
 • Rregulla për të brishtë vjet ishte ndryshuar. Në Kalendarin Julian një vit është një vit të brishtë, nëse ajo është e ndashme nga 4. Në Gregorian Kalendarin një vit është një vit të brishtë në qoftë se (i) ajo është e ndashme nga 4 por jo nga 100 ose (ii) ajo është e ndashme nga 400. Me fjalë të tjera, një vit që është e ndashme nga 4 është një kërcim vit, përveç rasteve kur është e ndashme nga 100, por jo me 400 (në të cilin rast kjo nuk është një kërcim i vitit). Kështu vitet 1600 dhe 2000 janë të brishtë vjet, por 1700, 1800, 1900 dhe 2100 nuk janë.
 • Rregulla të reja për përcaktimin e datës së Pashkëve janë miratuar.
 • Pozita e ditë shtesë në një kërcim vit u zhvendos nga dita para se të shkurt 25 të nesërmen në shkurt 28.

Sipas disa, termi “leap year” buron nga fakti se dita e javës në të cilën disa festivale janë mbajtur normalisht avancuar nga një ditë (që nga 365 = 7*52 + 1 i), por në vite me një ditë shtesë të festave do të “brishtë” në ditë jave ndjekur atë. Megjithatë, ajo mund të jetë nxjerrë nga një të vjetër norvegjeze fjala “hlaupâr”, i cili ka hyrë në gjuhën angleze në kohën e Viking dyndjet (8 – 10 Shekuj).

Në librin e tij të shkëlqyer duke Shënuar Kohën Duncan Çeliku vërejtje (f.165) që ajo shpesh është pohuar se një pjesë e Gregorian reforma konsistonte në vendosjen e ditës së parë të vitit (Dita e Vitit të Ri) në 1 janar, por që në fakt papnore bull bërë asnjë referencëpër datën e Ditën e Vitit të Ri. 1 janar tashmë ishte Dita e Vitit të Ri në shumë vende të Evropës. E kishtare e Vitit të Ri përkoi me Ditën e Krishtlindjeve deri kjo u ndryshua në 1 janar nga Piu X në vitin 1910 (që vijnë në fuqi në 1911).

Mund të vërehet se nuk është e domosdoshme, për dhjetë ditë, në vend se, të themi,dymbëdhjetë ditë kanë qenë të hiqen nga kalendari. Në fakt, kalendari mund të ketë qenë reformuar pa hequr çdo ditë në të gjitha, vetëm pasi të reja rregull për të brishtë vjet është e nevojshme për të mbajtur kalendari sinkronizuar me vernal equinox. Numri i ditëve të harruara përcakton datën për vernal equinox, një lëshim të dhjetë ditë që rezulton në një datë zakonisht e 20 Mars.

Ekuinoksit të pranverës të vitit të gjatë fundit të vitit 2000 vjet është 365.2424 ditë. Gjatësia mesatare e Julian vit (365.25 ditë) ndryshon nga kjo vlerë nga 0.0076 ditë. Pra, që nga 1 vit deri në vitin 1582 kalendar janë zhvendosur jashtë ekuinoksit të pranverës vitit 1581*0.0076 = 12.02 ditë. Pse nuk Papa Gregori hequr dymbëdhjetë ditë, në vend të vetëm dhjetë? Ajo ka të bëjë me të Parë Këshilli i Nicaea, e cila u mbajt në Nicaea (tani Iznik, Turqi), në vitin 325 A. D.Një nga çështjet zgjidhen nga ky këshill ishte metodën për përcaktimin e datës së Pashkëve (e cila duhet të ndodhë rreth ekuinoksit të pranverës), kështu që si për ta bërë atë të pavarur të Kalendarit Hebre. Nga viti 325 të vitit 1582 kalendarin diverged (nga ekuinoksit të pranverës) nga 1257*0.0076 = 9.55 ditë, pra dhjetë ditë janë larguar në një përpjekje për të rivendosur data e ekuinoksit të pranverës të (për) data e njejtë të vitit në të cilin kishte ndodhur në kohën e Këshillit të Nicaea.

Çështja nuk është kjo e thjeshtë, megjithatë, për shkak se data e ekuinoksit të pranverës në kalendarin e Kishës Katolike Romake, siç përcaktohet ngaKëshilli i Nicaea (në 325 A. D.) është 21 Marsi, por efekti i heqjes dhjetë ditë në 1582 kishte si rezultat që ekuinoksit të pranverës ndodh në Gregorian Kalendari më së shumti më 20 Mars, më shpesh, më Mars 21, ndonjëherë në Mars 19 dhe ndonjëherë edhe mbi Mars 22 sipas kohës lokale në Lindjen e Largët. Pra, duhet të Papës Gregori kanë lënë nëntë ditë? Apo ndoshta njëmbëdhjetë? Me sa duket Papa Gregori astronomike këshilltarë në konsideratë të gjitha tre mundësitë.Disa thonë se zgjedhja e dhjetë ishte një kompromis, mbështetur në faktin se lëshimi i dhjetë ditët e bëri atë më të lehtë për të korrigjuar vjetër kalendarët thjesht me futjen e një “X” (latine numeral për “10”).

Në fakt një organizatë jo-Gregorian kalendarin e reformës (përfshirë një 33-vjeçar me cikël dhe një kryeministër meridianin që kalon nëpër Virginia) do të ketë stabilizuar ekuinoksit të pranverës në 21 Mars për të gjithë botën (si Simon Cassidy ka treguar). Nëse Papa Gregori i këshilltarëve të ishin në dijeni të kësaj reforme opsion nuk është i njohur për sigurt.

3. Miratimi i Gregorian Kalendari

E Gregorian Kalendari u miratua menjëherë pas shpalljes së Papës Gregori dekret në vendet Katolike e Italia, Spanja, Portugalia dhe Polonia, dhe menjëherë pas kësaj në Francë dhe Luksemburg. Gjatë vitit të ardhshëm ose dy më të Katolike në rajone të Gjermanisë, Belgjikë, Zvicër dhe Holandë erdhi në bord. Hungaria ndjekur në 1587. Pjesa tjetër e Holanda, Danimarka, Gjermania dhe Zvicra e bëri të ndryshojë gjatë 1699 të 1701.Nga koha Britanike që ishin të gatshëm për të shkuar së bashku me pjesën tjetër të Evropës, e kalendarit të vjetër kishte lëvizur jashtë nga një e më shumë ditë, e cila kërkon një korrigjim të njëmbëdhjetë ditë, më tepër se dhjetë. E Gregorian Kalendari është miratuar në Britani të madhe (dhe në kolonitë Britanike) në 1752, me (e mërkurë) 2 shtator, 1752, duke u ndjekur menjëherë nga (e enjte) 14 shtator, 1752.

Në shumë vende Kalendari Julian u përdorur nga popullsia e përgjithshme të gjatë pas zyrtare hyrje të Gregorian Kalendarik. Kështu ngjarje janë të regjistruar në 16 për 18 Shekuj të ndryshme me datat, në varësi të cilën kalendari është përdorur. Data të shënuara në Kalendarin Julian ishin shënuar “O. S.” për të “Stilit të Vjetër”, dhe ata në Gregorian të Kalendarit ishin të shënuar “N. S.” për “New Style”.

Për të komplikojë çështjet më tej Dita e Vitit të Ri, ditën e parë të vitit të ri, ishte festohet në vende të ndryshme, dhe nganjëherë nga njerëz të moshave të ndryshme brenda të njëjtit vend, në të dyja më 1 janar, 1 Mars, 25 Mars ose 25 dhjetor.Janar 1 duket të ketë qenë e zakonshme të datës, por nuk kishte asnjë standard të vëzhguara. Me futjen e Gregorian Kalendari në Britani dhe kolonitë Ditën e Vitit të Ri ishte në përgjithësi vërehet në 1 janar. Më herët në kolonitë ajo ishte e zakonshme për 24 Mars të një viti të ndjekur nga 25 Mars të vitit të ardhshëm. Kjo e shpjegon pse, me calendrical të reformës dhe ndryshimet e Ditën e Vitit të Ri nga 25 Mars përsëri në 1 janar të vitit të George Washington e lindjes ndryshuar nga 1731 të 1732. Në Kalendarin Julian datëlindja e tij është 1731-02-11 por në Gregorian Kalendari është 1732-02-22.

Suedia ka miratuar Gregorian Kalendari në 1753, Japonia në vitin 1873, Egjipt në vitin 1875, Evropës Lindore gjatë 1912 deri më 1919 dhe Turqisë në vitin 1927. Pas Revolucionit Bolshevik në Rusi ai është shpallur se trembëdhjetë ditë do të hiqen nga kalendari, të nesërmen, më 31 janar, 1918, O. S. duke u bërë shkurt 14, 1918, N. S. (informacione të Mëtejshme mund të gjenden në Të Vazhdueshme në Kalendar dhe këtu.)

Në vitin 1923 Lindore Kisha Ortodokse serbe miratoi një formë të modifikuar të Gregorian Kalendari në një përpjekje për ta bërë kalendari më i saktë (shih më poshtë). 1 tetor, 1923, në Kalendarin Julian u bë 14 tetor, 1923, në Ortodoks kalendari. Dita e Pashkëve është përcaktuar duke iu referuar moderne hënor astronomi (në kontrast më të përafërt hënor modelin e Gregorian sistemit).

E Gregorian Kalendari është kalendarin e cila është aktualisht në përdorim në të gjitha Evropian dhe Evropian-e ndikuar vendeve, dhe Dionysius Exiguus sistemi i numërimit të viteve A. D. ka duruar deri në kohën e sotme.

Shkurtimi A. D. është e shkurtër për “Anni Domini Nostri Jesu Christi”, gjegjësisht, “në vitin e Zotit Tonë Jezu Krishtit”. Pasi që Muslimanët, Hebrenjtë, etj., nuk mund të jetë plotësisht i kënaqur me këtë, emërtimi “A. D.” tani është ndonjëherë zëvendësohet me termin më neutral C. E. (për “të Përbashkët Era”), dhe në vend të B. C. (“Përpara Krishtit”) B. C. E. (për “Para Përbashkët Era”) është përdorur ndonjëherë.

4. Astronomike Vit Numëron

Astronomët caktojë vjet para 1 A. D., me anë të zero dhe numrat negative, sipas sekuencë të numrave …, -2, -1, 0, 1, 2, …. Në mes të vitit 1 dhe një vit -1 nuk ndodh vitit 0. Kështu astronomët miraton konventa:

 

1 A. D. = 1 C. E. = 1 vit
1 B. C. = 1 B. C. E. = viti 0
2 B. C. = 2 B. C. E. = vitin -1 dhe kështu me radhë

Në përgjithësi, një vit më gjerësisht caktuar n B. C. ose n B. C. E. është caktuar nga astronomët si viti -(n-1).

Rregullat për kërcim vjet punë për vitet e para të 1 C. E. vetëm në qoftë se ato vite janë shprehur sipas astronomike sistem, nëse nuk shprehet si vjet B. C. E. 4 C. E. është një kërcim vit në të dy kalendarët, 1 B. C. E. = astronomike viti 0, 5 B. C. E. = vitin -4, 9 B. C. E. = vitin -8, dhe kështu me radhë, janë të gjitha të brishtë vjet. 101 B. C. E. = vitin -100 është një hap në vitin (proleptic) Kalendari Julian, por jo në (proleptic) Gregorian Kalendarik. Këto deklarata, megjithatë, janë vetëm teorikisht e vërtetë, sepse (siç është cekur më lart) para 4 C. E. kërcim vjet nuk ishin të vëzhguar saktë duke Romake calendrical autoritetet.

siç mund të shihet nga të mëposhtmet:

 

Gregorian  Fetare  Të Përbashkët Të Epokës
Kalendari  Neutral    Kalendari
3 BC     3 PES     -2 CE
2 KR     2 PES     -1 CE
           CE mijëvjeçarit fillon 0-01-01 CE
1 BC     1 PES     0 CE
Gregorian mijëvjeçarit zakonisht merret për të filluar 1-1-1 AD
1 AD     1 CE      1 CE 
2 AD     2 CE      2 CE
...     ...      ...
1998 AD   1998 CE   1998 CE
1999 AD   1999 CE   1999 CE
           CE mijëvjeçarit përfundon 1999-12-31 CE
           CE mijëvjeçarit fillon 2000-01-01 CE
2000 AD   2000 CE   2000 CE
Gregorian mijëvjeçarit zakonisht merret për t'i dhënë fund 2000-12-31 AD
Gregorian mijëvjeçarit zakonisht merret për të filluar 2001-1-1 AD
2001 AD   2001 CE   2001 CE

1 janar, 1 AD është zakonisht merren për të fillimit të mijëvjeçarit të parë të Krishterë, por një rast mund të jetë bërë për 1 janar, 1 BC (shih koment më lart në lidhje me Mishërimit), që do të thotë se e tretë të Krishterë të mijëvjeçarit filloi më 1 janar, 2000 AD.

5. E Proleptic Julian dhe Gregorian Kalendarët

Çdo datë të shënuar në historinë para 15 tetor 1582 (Gregorian), të tilla sikurorëzimit të Charlemagne si të Shenjtë Romake Perandorit në ditën e Krishtlindjeve nëvitin 800, është një datë në Kalendarin Julian, që në ato datat e GregorianKalendari nuk ishte shpikur (ose të paktën, nuk e kishte zbatuar).

Ne mund të, megjithatë, të identifikuar të veçantë ditë para datës 15 tetor 1582 (Gregorian), me anë të datave në Gregorian Kalendari thjesht duke projektim e Gregorian takim të sistemit përsëri përtej kohës së zbatimit të saj. Një kalendari të marra nga zgjerimi më herët në kohë se shpikjen e tij ose zbatimin quhet “proleptic” version i kalendari, dhe kështu, ne marrim proleptic Gregorian Kalendarik. E Kalendarit Julian edhe mund të jetë e shtrirë prapa si proleptic Kalendarit Julian.

Për shembull, edhe pse Gregorian Kalendari është realizuar në tetor 15, 1582 (Gregorian), ne ende mund të them se data e ditëve të një viti më parë ishte Tetor 15, 1581 (Gregorian), edhe pse njerëzit e gjallë në atë ditë do të ketë tha se ishte data 5 tetor 1581 (Julian data në atë kohë).

Në mënyrë të ngjashme, datat pas 15 tetor 1582 (Gregorian) janë të ngjashme, por e ndryshme, datat në Kalendarin Julian. Për shembull, versioni i parë i këtij neni është kryer në 1992-10-10 në Gregorian Kalendar, por është gjithashtu e vërtetë të themi se ajo përfundoi në 1992-09-27 në Kalendarin Julian. Si një shembull tjetër, data e solsticin dimëror në vitin 2012 është 2012-12-21 (Gregorian), e cila është 2012-12-08 (Julian).

Kështu që çdo ditë, në historinë e Tokës, qoftë në të kaluarën ose në të ardhmen, mund të përcaktohet si një datë në secilin nga këto dy calendrical sistemeve. E datat në përgjithësi do të jetë e ndryshme; në fakt ata do të jetë i njëjtë vetëm për datat nga 1 Mars, 200, shkurt 28, 300. Datat as në kalendar do të përkojë me stinët në të kaluarën e largët apo të largët të ardhmen, por që nuk nuk ndikon në vlefshmërinë e këtyre kalendarët si sistemet unike për identifikimin e ditët e veçanta.

Shih gjithashtu një shënim të dërguar nga unë për CALNDR-L listën e postimeve të Ri: Proleptic kalendarin e konventave.

Për konvertimin në mes të Julian dhe Gregorian datat e parë Julian-Gregorian- Dee Data E Makinës Llogaritëse.

6. Variacionet në Tropikale Vit

Tropikale në vit (një.k.një. mesatarja vit diellor) korrespondon me ciklin e stinëve. Përkufizimin e saktë të këtij koncepti, aktualisht është një çështje e debatit në mesin e disa astronomë (shih Simon Cassidy është Gabim në Deklaratë Tropikale Vit). Të gjithë pajtohen, megjithatë, se për shkak të gravitetit dinamikën e Diell-Tokë-Hënë sistemit gjatësia e tropikale vit (megjithatë të përcaktuara) po ndryshon ngadalë. Gjatësia e tropikale vit në 2000-01-01 është llogaritur nga disa astronomë të jetë 365.24218967 ditë, por në këtë nivel saktësie të vlerës varet nga përkufizimi i konceptit. Vlera ndryshon shumë me mijëvjeçarë, megjithatë, si vijon (sipas një formule në të përdorimit të përbashkët në mes të astronomëve):

 

 Viti  Gjatësi prej tropikale vit në ditë
 -5000  365.24253
 -4000  365.24250
 -3000  365.24246
 -2000  365.24242
 -1000  365.24237
   0  365.24231
 1000  365.24225
 2000  365.24219
 3000  365.24213
 4000  365.24207
 5000  365.24201

Kështu vlera të tropikale vit ndryshon me kalimin e këtij 10,000-vjeçare timespan me sa më shumë .00052 ditë (rreth 45 sekonda).

7. Saktësinë e Gregorian dhe Ortodokse Kalendarët

Në Gregorian Kalendari gjatësia mesatare e një vit është 365.2425 ditë (që nuk janë 146,097 ditë në 400 kalendari vjet). Kjo është një shumë më afër “të vërtetë” gjatësia e diellore vit se sa që është rasti me Kalendarin Julian. Siç është theksuar më lart kryesore konkurruese vlerat e gjatësisë së diellore vit janë 365.2422 dite (do të thotë tropikale vit) dhe 365.2424 ditë (ekuinoksit të pranverës të vitit). Dallimi i gjatësisë i Gregorian vit kalendarik nga gjatësia e vërtetë vit diellor është kështu 0.0003 ditë (25.9 sekonda) në ish-rast dhe 0.0001 ditë (8.6 sekonda) në rastin e fundit. Ishin gjatësinë e “do të thotë vit diellor” të jetë i vazhdueshëm i këtij gabimi do të grumbullohen në një ditë pas rreth 3,336 vjet (nëse përdorim 365.2422 vlerë) ose pas rreth 10,000 vjet (nëse përdorim 365.2424 vlerë).

Ndërsa në Gregorian Kalendarin e shekullit vit është një vit të brishtë, vetëm nësendarja e shekullit numër 4 të lë një mbetur i 0, në Ortodoks sistemin e shekullit vit është një vit të brishtë vetëm nëse ndarja e shekullit numër 9 lë një mbetur 2 ose 6. Kjo nënkupton një mesatare vit kalendarik në gjatësi Ortodokse Kalendarin e 365.24222 ditë. Kjo është shumë e ngushtë të këtij të thotë diellore vlera e 365.24219, dhe Ortodoks Kalendari është për momentin dukshëm më i saktë në këtë drejtim se Gregorian. Ishin të thotë diellore vit të mbeten konstante, Ortodokse e Kalendarit do të jetë jashtë nga një ditë vetëm pas rreth 33,000 vjet.Megjithatë, gjatë ardhshme mijëvjeçarë Ortodokse kalendar, si Gregorian, do të bëhen gjithnjë e më të sakta në lidhje me të thotë diellor në vit derisa ndoshta të shërohet rreth 10,000 vjet nga tani. Megjithatë, në aspektin e ekuinoksit të pranverës të vitit të Gregorian Kalendari është më i saktë se Ortodokse dhe do të mbetet më i saktë në ardhjen e mijëvjeçarë.

8. E vërtetë Gjatësi të Tropikale Vit

tropikale vit është përcaktuar si “koha që i duhet Diellit që të paraqiten për të udhëtuar nëpër qiell nga një pikë të caktuar të tropikale zodiakut kthehet në të njëjtën pikë në tropikale zodiakut.” Si Simon Cassidy ka vënë në dukje (Gabim në Deklaratë Tropikale Vit) kjo vlere varet se ku në orbitën e Tokës dikush fillon matjen e një rrotullim rreth Diellit. Nëse pika e përdorur është pika e ekuinoksit të pranverës atëherë vlera është 365.2424 tropikale ditë (pra, kjo është vlera e “vernal-equinox vit”). Nëse dikush dëshiron një vlerë mesatare që është mesatarja e vlerave të përftuara duke përdorur të ndryshme orbitale pikat e nisjes, atëherë vlera e 365.24219 ditë del.

Ata që janë të interesuar në ndjekjen e kësaj pyetje të mëtejshme duhet të konsultohen (në shtesë të artikujve të lidhur në paragrafin e mëparshëm) në vijim:

 

Royal Greenwich Observatori  Fletë palosje informative 
Royal Greenwich Observatori  Fletë Nr 48: Brishtë Vjet 
L. E. Doggett  Kalendarët 
Simon Cassidy  Zbatimin e saktë të 33-vjeçar i kalendarit të reformës 
Simon Cassidy  Re: Sa e gjatë është një vit — SAKTËSISHT? 
Duncan Çeliku  Jo zbatuar 33-Vjeçare angleze Protestante Kalendari 

 


Versioni i parë i këtij neni është publikuar Hermetik Sistemet e internetit në vitin 1997.
Klikoni në linkun e mëposhtëm për Wayback Machine është
më e hershme arkivuar kopje të këtij neni, të datës 3 dhjetor 1998:
E Julian dhe Gregorian Kalendarët

banner